Cerrahi işlem sonrası bakım oldukça önemlidir. Enfeksiyon ve şişme gibi işlem sonrası süreci zor geçirtebilecek komplikasyonları en aza indirebilmek için hastalarımızın uyması gereken bazı tavsiyeler bulunmaktadır.
İşlem bölgesine konacak gazlı bez tampon yarım saat boyunca sıkıca ısırılarak kıpırdatılmadan yerinde tutulmalıdır. Yarım saatten sonra çıkartılarak atılmalıdır. Tampon ilk yarım saat içinde rahatsız edecek kadar kirlenmişse yeni ve temiz bir gazlı bezle değiştirilebilir.Bu durumda yeni gazlı bezle yarım saat sürede tamamlanmalıdır.
İşlem günü ağzınızı çalkalamaktan ve yara bölgesini kurcalamaktan kaçınmalısınız. Çalkalama, tükürme, pipetle içecek tüketme ve yaranın kurcalanması, işlem bölgesinde oluşması istenen pıhtının yerinden çıkmasına ve kanamaya sebep olarak iyileşme sürecini olumsuz etkiler.
İşlem esnasında ağrı hissetmemenizi sağlayan lokal anesteziklerin etki süreleri 4-6 saattir. İşlemden sonra bu süre içerisinde ağrı kesicinizi almanız, operasyon sonrası süreci rahat geçirmenizi sağlayacaktır.
Operasyon günü fazla fiziksel aktiviteden ve yorgunluktan kaçının. Kendinizi iyi hissetmeye başladığınızda normal hayatınıza dönebilirsiniz.
İlk 36 saat yüzünüze buz pedleri uygulayın. Buz uygulayacağınız alan yüzünüzde, ağız içerisinde işlemin yapıldığı bölgeye denk alandır. Buz pedleri yerine buz küpleri veya buz aküsü kullanıyorsanız 30 saniye soğuk uyguladıktan sonra 10 saniye dokuyu dinlendirdiğinizden emin olun.
*Kanama: Cerrahi işlem sonrası tampon çıkarıldıktan sonra bir miktar kanama beklenmektedir. Sızıntı şeklinde kanama ve tükürükte kan rengi görülebilir. Bu durumda kesinlikle çalkalama ve tükürmekten kaçınılmalı, sadece yutkunma hareketi ile ağız temizlenmelidir.
Aşırı bir kanamanız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza ulaşıp yara bölgesine temiz ve yeni bir gazlı bez tampon koyabilirsiniz. Yeni tampon yarım saat sonra atıldığında kanama hala devam ediyorsa bir yarım saat da nemli bir siyah çay poşeti tampon olarak ısırılabilir . Siyah çayın etken maddesi tannik asit kan damarlarını büzerek pıhtının oluşmasına yardımcı olur.
Kanamayı en aza indirmek için işlem günü dik ve oturur pozisyonda durmaya, heyecandan ve fiziksel aktiviteden kaçınmaya dikkat edin.
*Şişme: Cerrahi müdahale sonrası operasyon alanında bir miktar şişme beklenen bir durumdur. Ağız, yanak, göz ve yüz çevresinde şişlik görülebilir.
Şişme, vücudun ameliyata ve sonrasındaki iyileşme sürecine verdiği doğal bir tepkidir. Şişlik ilk gün fazla belli olmasa da işlemden sonraki ikinci günün sabahında maksimum haline ulaşır. Ancak buz uygulamasının operasyon biter bitmez kullanımı ile şişlik en aza indirilebilir. Buz pedleri, buz aküsü veya buz kalıpları operasyon bölgesini tamamen çevreleyecek şekilde yerleştirilerek işlem sahası soğuk tutulmalıdır. Buz uygulaması uyanık olduğunuz sürece devam ettirilmelidir.
Operasyon sonrası ilk 36 saatten sonra buz uygulaması tavsiye edilmez. Şişlik ve trismusun birkaç gün daha devam etmesi endişelenilecek bir durum değildir. Ameliyatı takip eden 36.saatten sonra sıcak uygulaması şişliğin azalmasına katkıda bulunur.
*Morarma: Bazen şişmeyle birlikte morarma da görüldüğü olur. Kanın doku altında yayılma miktarı ve şekline bağlı olarak siyah, mavi, yeşil ve sarı renk değişikliği görülebilir. Sıcak uygulamasıyla beraber renk değişikliği de hızla normale döner.
İlaç kullanımı:
Cerrahi işlem sonrası antibiyotik, ağrı kesici ve şişmeyi önlemek için bazı ilaçlar reçete edilecektir. İşlem sonrasında zaman kaybetmeden ilaçlarınızı kullanmaya başlamalısınız.
Yazılan antibiyotikleri mutlaka söylendiği şekilde kullanmalısınız.Antibiyotikler enfeksiyon gelişme riskini önlemek için yazılır ve düzenli kullanımları sayesinde vücuda destek olarak operasyon sonrası iyileşmenin beklenen şekilde olmasına yardımcı olur.
Aksi doktorunuz tarafından belirtilmemişse Mide rahatsızlıkları ve bulantıyı önlemek için ilaçlarınızı yemekle birlikte veya tok karnına almaya dikkat etmelisiniz.
Ağrı eşiği düşük olan hastalarda çok ender durumlarda yazılan ilaçlara ek olarak ekstra ağrı kesici kullanımı gerekebilmektedir.Bu durumlarda doktorunuza danışarak ilaç kullanımı hakkında bilgi alabilirsiniz.
Cerrahi sonrasında operasyon alanında hissedilecek hassasiyet ve rahatsızlığın her geçen gün azalması beklenir.
Yazılan ilaçlar haricinde alerjinizin olduğu veya doktorunuzun almamanızı söylediği hiçbir ilacı kullanmamalısınız.
İlaç kullanımı süresince alkollü içeceklerden, araç ve makine kullanımından uzak durmalısınız.
Cerrahi sonrasında operasyon alanında hissedilecek hassasiyet ve rahatsızlığın her geçen gün azalması beklenir.
Kaşıntı, mide bulantısı ve beklenmeyen bir etki görüldüğü takdirde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.Operasyonu takiben mide bulantısı ve kusma meydana gelirse reçete edilen ilacınız da dahil olmak üzere ağız yoluyla hiçbir şey almayın.Soda, su veya ılık bir bardak çayı yudumlar halinde 15 dakikada bir içebilir ve bulantınız geçtiğinde doktorunuza danışarak ilacınıza devam edebilirsiniz.
Ağız Hijyeni:
Operasyonu takip eden günde ağız çalkalanmamalıdır. Ameliyatın ertesi günü çalkalanmaya başlanıp günde 5-6 kez ağız çalkalanarak temizliği sağlanmalıdır. Özellikle yemeklerden sonra aksi belirtilmedikçe bir su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz karıştırılarak hazırlanan tuzlu suyla, ağız çalkalanarak temiz tutulmalıdır. Ertesi günden itibaren dişleri anlatıldığı üzere fırçalayabilirsiniz. Fırçalama tekniği hakkında bilgi almayı unutmayın.
Beslenme:
Müdahele edilen alanla çiğnememek koşuluyla operasyon gününde ağızdaki uyuşukluk kalktıktan sonra yumuşak gıdalarla beslenmeye başlanabilir. Yemek esnasında yara yerinin acımamasına ve zedelenmemesine dikkat edilmelidir.
Cerrahi müdahale sonrası düzenli beslenme ve sıvı alımına özen gösterilmeli, ilk birkaç gün katı gıdalardan uzak kalınacağı için vücut direncinin düşmemesi için mutlaka bol sıvı alımıyla gıda takviyesi yapılmalıdır.
Düzenli yemeye devam ettikçe kendinizi daha iyi hissedecek, güç kazanacak ve hızlıca iyileşeceksiniz.
Bilmeniz Gerekenler:
Operasyon sonrası vücut ısısında artma meydana gelebilir. Ateşlenirseniz doktorunuza ulaşın.
Diş çekimi sonrası çekim bölgesinde dille sivri çıkıntılar hissedilebilir. Bu çıkıntılar diş parçası değil dişi saran kemiğe ait parçalardır ve kendi kendilerine yumuşak kenarlara dönüşürler. Kalan sivrilikler olursa küçük ve basit bir işlemle alınabilirler.
Dudak köşeleriniz işlem esnasında gerilecek olursa kurumaya ve çatlamaya müsait hale gelebilir. Vazelin veya dudak kremi gibi nemlendiricilerle dudaklarınızı nemlendirmek bunun önüne geçmenin en basit yoludur.
Boğazda hassasiyet ve kas ağrısı, şişlikle beraber görülebilir. Şişlikle birlikte gelişen kas ve doku ağrısı normal kabul edilebilir ve operasyonu takip eden 3.günden sonra giderek iyileşmeye başlar.
Trismus (çene kaslarında kasılma ve sertlik) ağız açmada kısıtlılık yaratabilir. Operasyon sonrası gelişmesi normaldir ve zamanla geçmesi beklenir. Sıcak uygulaması, masaj ve hafif çene hareketleri ile 3.günden itibaren iyileşmesi hızlandırılabilir.
Son Olarak:
İşlem alanında kanamayı minimize etmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için dikişler olacaktır. Bazen dikişler yerlerinden çıkabilirler, bu endişelenilecek bir durum değildir. Dikişiniz yerinden çıkarsa çıkan ipliği ağzınızdan çıkarıp atın ve doktorunuzu bu konuda bilgilendirin. Eğer ağzınızdaki dikişler kendi kendine çözünen dikişlerden değilse operasyonu takip eden 1.haftanın sonunda alınırlar. Dikiş alım işleminde lokal anestezi ve iğne gerekmez. İşlem sahası spreyle uyuşturularak hissedilebilecek rahatsızlık minimuma indirilerek dikişler alınır.
İşlem sonrası hissedilen rahatsızlık ve şişliğin gün geçtikçe azalması beklenir. İşlem sonrası artma gösteren ağrı ve şişlik durumunda doktorunuza başvurunuz.
Çekim işlemlerinden sonra dişin alındığı yerde bir boşluk bulunur. Bu çekim boşluğu işlemi takip eden aylarda yeni dokuyla dolarak iyileşecektir. Takip eden haftalarda çekim alanı özellikle yemeklerden sonra tuzlu su gargarası ve fırçalama ile temiz tutulmalıdır.
Hiçbir ağız aynı değildir, her hastanın durumu biriciktir. Herhangi bir sorunuz veya probleminiz olduğunda doktorunuza danışmaya çekinmeyiniz. Cerrahi operasyon bölgesine nazik davranmak koşuluyla fırçalamayı ve ağız hijyeninizi ihmal etmeyin.
Sürekli egzersiz yapan biriyseniz normal iyileşme süresi bir miktar uzayabilir. Egzersiz, cerrahi sonrası sizi zayıf düşürebilir. Halsizlik hissederseniz egzersizi bırakın.